Genel

Kürk Mantolu Madonna Popülaritenin Fecaatidir

Hayatını silik bir portre olarak sürdüren Raif’in gençlik yıllarındaki sakinliğini tutkulu aşkı ile giderdiği bir romandır; Kürk Mantolu Madonna. Kendinizi kitabın sayfalarını çevirdikçe öyle bir aşk hikayesi içerisinde bulursunuz ki bir adamın bedenen yaşamadığını, ruhen yaşadığını fark edersiniz. Maria Puder’e duyulan sonsuz ve arzulu aşkın bir sanat galerisindeki tabloya bakarak başladığını unutur ve Raif ile Kürk Mantolu Madonna’nın aşkı sevdiren, sevdirirken de sık sık sorgulatan aşkının romantizminde savrulursunuz. Bir gece vaktinin soğukluğu ile hayatın onu savurmasına izin veren kadının, önceleri sakin bulduğu adamın o sakinliğine vurulmasındaki çaresizliği ile siz de üşürsünüz.

Her aşk romanında olduğu gibi tabii ki bu romanda da duygular, ruhu okşayan sözler, abartılı hisler olacaktır. Peki, bu romanı bu ülke genelinde dillere destan hal alan Kürk Mantolu Madonna’nın popülaritesi nereden geliyor? Edebiyatımıza yön veren onlarca başyapıt vardır ki her biri kendi başına bir yıldız, kendi başına bir güneş olarak yol gösterip, dünyamız aydınlatabilir. Nedir bu Kürk Mantolu Madonna’da ki sır? Okuyucu kitlesinin ideolojisi mi? Kitabın basımının yapıldığı yayınevi mi? İyi bir kitap reklamı mı? Vazgeçilmez karakterleri mi? Bilindik hüsran ile sonuçlanan aşk hikayesi mi? Akıcı bir anlatım kullanılması mı? Okuyucuların –nedendir bilinmez- kapak tasarımlarına duydukları hayranlık mı? Ki bu kapak tasarımı duyulacak bir hayranlığı da beraberinde getiremeyecek kadar basit ve estetikten yoksundur. Nedir? Bu kitabın popülaritesi nedendir? 1940’lı yıllardan günümüze değin gelen ve son yılların en çok satanlar listesinde başı çeken bu kitabın sırrı nedir? Sosyal medya hesaplarının olmazsa olmazı, hemen hemen her gencin kişisel sayfasında bir fincan kahve, bir fincan çay, aromalı içecekler yanında makaronları, cookie lezzetleri ile fotoğraf sunduğu bu kitap, insana ne katıyor? İki bin onlu yılların baş belası sosyal medyası ile daha da gündeme gelen, edebiyattan anlayanının da anlamayanının da okuduğu, okumasa da okuyorum rolü yaptığı Kürk Mantolu Madonna, popülaritenin fecaati olmuştur.

Kitabı okudum diyenlerin dahi okumadığını gösteren televizyon programlarında, dünya starı şarkıcı Madonna’nın hayatının anlatıldığı sanılan, sanılmakla kalmayıp bir de üstüne basa basa söylediği sözün devamını getirenlerin dilinde heba olan aşk hikayesinin, bu gereksiz popüler haline bir son verilmesini beklediğimiz günlerde Raif Efendi’nin ve Maria Puder’in hikayesi hız kesmeden devam edeceğe benziyor.

Popülaritenin fecaati kimin umurunda? Bizim umurumuzdadır.

Esenlikler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu