Sağlık

Sinüzit Nedir? Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Nedir? Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yazımızda Sinüzit hastalığından bahsedeceğiz. Bende bir sinüzit hastayım :) yani doktor öyle dedi en son doktara gittiğimde :) Her neyse .
Sinüzit: burun çevresindeki kemikler içinde doğal olarak bulunan sinüs adı verilen boşlukların iltihablanmasıdır. Sinüzit her yaşta görülebilir. Sinüzitte geniz akıntısı ile birlikte yatağa yattığınızda ya da sabah uyandıktan hemen sonra tekrarlayan bir kuru öksürük gelişir.

Sinüzitin en sık nedeni; nezle, grip ya da uzun süreli burun tıkanıklığı yapan bir durum varlığıdır. Çünkü bu sırada sinüslerden buruna gelen kanallar tıkanır. Bu nedenle sinüsler hava alamaz ve içlerindeki sıvı boşalamayıp göllenir. Bu durumda burnumuzda normal de zararsız olarak duran bakteriler üreyerek orada iltihap yaparlar.

Sigara dumanı ile karşılaşma, soğuk ve kuru hava soluma, alerjik rinit, yüzme ve bağışıklık sisteminin düşüklüğü de sinüzite zemin hazırlayan faktörlerdir.

Sinüzit’in Belirtileri Nelerdir?

– Bazılarında burun akıntısı ve öksürük en sık görülen şikayetlerdir.

– Öksürük gün boyu sürer ve sıklıkla sırt üstü uykuda ve yatağa yattığında ortaya çıkar.

– Burun akıntısı açık renkli olabileceği gibi sarı-yeşil koyu sümük şeklinde de olabilir.

– Burundan genize akan akıntıya bağlı mide bulantısı ve ağız kokusu.

– Göz etrafında şişlik, göz yaşarması.

– Baş ağrısı, yüze basma ile ağrının artması.

– Burundan konuşma.

– Ateş.

– Nezle ve grip bulguları 7–10 günden uzun sürüyorsa, burundan sarı-yeşil renkli akıntı geliyorsa, öksürük şikayeti devam ediyorsa, hele geceleri öksürülüyorsa mutlaka kişide sinüzit düşünülmelidir ve doktora başvurulmalıdır.

Nasıl teşhis edilir?

Teşhis için muayene fikir verebilir, ancak gerekirse sinüs grafisi yani röntgen çekilebilir.

Sinüzit’in Tedavisi nasıldır?

Virüslere bağlı sinüzitler izlemde kalmak koşulu ile nezle gibi tedavi edilebilir. Ancak viral sinüzitler bakterial enfeksiyon ile komplike olabilir. Bu durumda antibiyoterapi uygulanmalıdır.

Antibiyoterapi doktor tarafından uygun dozlarda ve sürede uygulanmalıdır. Bazı durumlarda antibiyoterapi yüksek dozlarda, 3 haftaya kadar uzatılabilir. Burun tıkanıklığını gideren dekonjestan ilaçlar ve sinüslerin drenajın sağlayan tuzlu çözeltiler ile burun açma yöntemleri antibiyoterapi kadar önemli tedavilerdir.

Komplikasyonları var mıdır?

Sinüsler yüz kemikleri içindedir ve beyine yakın bölgededir. Bu nedenle sinüzit, beyin zarı iltihabı (menenjit) ve beyin apsesi ile komplike olabilen önemli bir enfeksiyondur.

Sinüzit tedavisinde ebeveynler evde neler yapabilir?

Kış aylarında çok ısıtılan ve yeterli nem sağlanamayan evlerde mukozaların kuruması da sinüslerin tıkanmasına neden olabileceği için, evdeki havanın nemlendirilmesi önemlidir. Kalorifer peteklerinin veya sobanın üzerine bir bardak su koymak bile yetebilir.

Evde nemlendirici cihazlar kullanılabilir. Çocuğunuzu bolca açık havaya çıkarın ve evinizi sıkça havalandırın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu