Reklamcılık

Osmanlı Temalı Fransız Reklam Kartları

19.yüzyılda Fransızlar, birtakım gıda ürünlerinin üzerine Osmanlı’yı konu alan reklam kartları iliştiriyordu. Kendilerinde bulanan kral, kraliçe ve prensler bilindikti. Tanıdık gelen bu kültür dikkat çekmemeye başlamıştı. Onlar da Osmanlı’nın merak edilen ve bilene de hayranlık veren kültürünü konu aldılar.

Bir zamanlar Fransa’da kullanılan bu reklam kartları çeşitli gıda ürünleri (hazır çorba, konserve, çikolata vs) ile birlikte veriliyordu. Kartlar ayrıca hediye çekilişlerinde de kullanılmaktaydı. Hediye dağıtan ve ayrıca mağazaların reklamlarını alan bu kartlarda, Osmanlı teması kullanılıyordu. Harem kızları, fesli çocuklar, Osmanlı’nın kültürü, günlük yaşamı, saray hayatı başta olmak üzere yansıtılan çizimlerin bulunduğu kartlar bir nevi kültür kitabı görevini de üstlenmişti. Kültür kitabının yanı sıra çocuklar için altı, yedi bölümlük macera serileri de vardı. Kartlarda resimlerin yanında ve arkasında hikayeler yazıyordu. Hem yetişkinlere hem de çocuklara özel olarak hazırlanan Osmanlı kültürünün hakim olduğu koleksiyon kartlarını biriktirerek büyük mağaza çekilişlerine katılabiliyor veya koleksiyon bitimi sonrası vaat edilen hediyenin sahibi olunabiliyordu.

Sadece çikolata değil, kravat, ilaç, çekiç gibi her çeşit ürün bu kartlarla tanıtılıyor ve satışı yapan mağazanın reklamı veriliyordu. Bazen de propaganda amacı ile hazırlanarak kartların üzerinde tarih ve siyasi olaylar anlatılıyordu.

İşte o reklam kartlarından bazıları:

Alttaki kromolitografi örneğinde de görüldüğü üzere Osmanlı’yı hissettiren her türlü detaya yer verilmiştir. Pencere ardında yaşayan renkli ve şark tarzı ile giyinmiş harem kadınları, zenci harem ağası, başı fesli erkek çocukları, egzotizmi vurgulayan ceylan yavrusu ve papağan…

Kısacası her türlü detaya önem verilerek hazırlanan bu kartlar üzerinden bir dönemler Fransa’da her türlü reklam akılda kalıcı oluyordu.

Osmanlı Temalı Fransız Reklam Kartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu