Türklük

İstiklal Marşı’nın Kabulu ve Bestelenmesi

İstiklal Marşı’nın Kabulu ve Bestelenmesi

Türkiye’de milli marş yazılması önerisi, 1920 yılından önce İsmet İnönü’den gelir. Milli Eğitim Bakanlığı da bu öneriyi dikkate alarak  bir yarışma düzenler. O günler ” Türk Kurtuluş Savaşı ” en heyecanlı günlerini yaşıyordu; toplumda milli bilinci pekişterecek, milliyetçilik duygusunun daha da canlı kılacak bir marşa gereksinim duyuluyordu. Yarışmada güfteyi yazacak olana 500 TL, besteyi yazacak olana da 1000 TL ödül verileceği ilan edilir.

Yarışmaya katılan 724 şiirden hiçbirisi başarılı bulunmaz. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) tarafından Mehmet Akif’e görev verilir (Mehmet Akif’in yarışmaya katılmama sebebi ortaya bir ödülün konulmasıdır.) .  Mehmet Aki, 48 saat gibi kısa bir sürede marşın güftesini yazıp 20 Şubat 1927’de Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderir. TBMM’nin 01 Mart 1921 tarihli toplantısında okunan bu şiir, 25 Mart 1921 tarihli toplantıda “Milli Marş” olarak kabul edilir.

Bu şiirin marş biçiminde bestelenmesi için bir yarışma açılır ve yarışmaya aralarında Ali Rıfar Çağatay, Hüseyin Saadettin Arel, Lemi Atlı, Mehmet Baha , Rauf Yekta,Sadettin Kaynak, Zeki Üngör’ün de bulunduğu besteciler katılır. Ancak savaşın şiddetlenmesi üzerine kesin bir seçme yapılamaz. Marşın farklı bestelerle okunması birtakım sakıncalar yarattığı için 1927’te Milli Eğitim Bakanlığı’nca oluşturulan bir kurul tarafından Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi resmen kabul edilir ve marş bu beste ile 1930 yılına kadar çalınıp söylenir.

1930’da yeni bir emile Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR tarafından yeniden bestelenen marşın, armonik düzenlenmesi Edgar MANAS, bando düzenlenmesi de İlhan Servet KÜNÇET tarafından yapılır.

İstiklal Marşı, 41 dizeden oluşmuştur; dokuz bölüm dörtlük, 10 bölümse beşliktir. Aruz vezninin “feilatün (failatün )/feilatün/feilatün/feilün (fa’lün) kalıbıyla yazılan şiirde uyaklar tamdır ve her bölüm kendi içinde belirleyeci bir uyak izlemektedir.

Mehmet Akif Ersoy ” İstiklal Marşı ” için

” Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır.” demiştir…

İstiklal Marşı ile ilgili yazılarımız devam edecektir. Bir sonraki yazılarımız ” İstiklal Marşı’nın geniş açıklaması  ” ve ” İstiklal Marşı’nın Anayasada’ki Yeri” olacaktır.

Bu yazımız  lise 2. sınıf Milli Güvenlik Kitabından alıntılanarak yazılmıştır. İzinsin Kopyalanması ve yayınlanması yasaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu